Email
mail@sanderschinkel.nl

Telefoon
+31 6 14912804

1940 – 1945

De aanval op Rotterdam

In het jaar dat de stad zijn 600-jarig bestaan zou vieren vernietigt een Duits bombardement in nog geen kwartier tijd het centrum van Rotterdam. 97.000 Kilo Duitse brisantbommen maken een einde aan de historische binnenstad. Honderden slachtoffers vallen er te betreuren en duizenden mensen zijn hun woning kwijt. Nederland capituleert. Bang dat de Duitsers hetzelfde gaan doen bij steden als Amsterdam en Utrecht. Vrijwel direct beginnen de Rotterdammers met puinruimen. Als inwoner van de stad Rotterdam, was ik benieuwd naar de cijfers achter deze belangrijke gebeurtenis. Om de cijfers op een heldere en krachtige manier te communiceren heb ik daar een infographic bij gemaakt. Rotterdam wordt in totaal ruim 100 keer gebombardeerd en er vallen meer dan 1300 doden. Op 31 maart 1943 wordt de dichtbevolkte woonwijk in Rotterdam-West door bommen grotendeels verwoest. Dit zogenoemde ‘Vergeten Bombardement’ is uitgevoerd door Amerikaanse vliegtuigen. Doel was de werf van Wilton-Feijenoord in Schiedam. In plaats daarvan kwamen de bommen een paar kilometer verderop terecht, namelijk op Bospolder en Tussendijken. Op basis van de infographic over 14 mei 1940 heb ik een tweede infographic gemaakt met de cijfers over het Vergeten bombardement. Beide infographics heb ik gemaakt na aanleiding van mijn onderzoek voor mijn ePub over Rotterdam. De infographics moet duidelijkheid verschaffen over de omvang van deze historische feiten.

 

Historiek
De prijswinnende website Historiek.net – het online geschiedenismagazine – heeft de infographic over het bombardement van mei 1940 geplaatst bij het artikel ‘Getuigenissen bombardement op Rotterdam’ en bij de boekrecensie ‘Rotterdam, mei 1940’ van Aad Wagenaar.

 

Oma Ansie
Op 12 november 2019 werd het boek “Oma Ansie” gepresenteerd. Geertje Owel – bedenkster en schrijfster van de familie kroniek – heeft bovenstaande infographics gebruikt in het boek over haar oma die opgroeide in het platgebombardeerde Rotterdam.

 

Bekijk hier de geanimeerde versie. Gemaakt door Mick van Abeelen

 

Opdrachtgever

Eigen initiatief

Category