Email
mail@sanderschinkel.nl

Telefoon
+31 6 14912804
Historgraphic Sparta Rotterdam

Makers van historische infographics

Het bombardement op Rotterdam. De Tachtigjarige Oorlog. De rijke historie van een voetbalclub. De bouw van de Berlijnse muur. Gebeurtenissen die de geschiedenis hebben gevormd. Maar hoe zat het ook al weer? Historgraphic visualiseert historische informatie tot één heldere infographic.

De infographic als communicatie middel gaat ver terug, maar beleefd momenteel hoogtijdagen. Dagelijks krijgen we enorme veel informatie voorgeschoteld. Hoe dit te verwerken? Infographics zijn handige hulpmiddelen om (historische)informatie te structureren en te voorzien van context.

Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam is terug in de Nederlandse Eredivisie en begint het seizoen 2019-2020 met een uitwedstrijd tegen stadgenoot Feyenoord. Sparta is zoals bekent de oudste betaald voetbalclub van Nederland met een rijke geschiedenis, maar wat valt er nog meer te vertellen over deze traditionele club. Historgraphic zocht het uit.

SPARTA ROTTERDAM • BETAALD VOETBAL • NEDERLAND
Sparta Rotterdam

Meer informatie: Sparta Rotterdam

Val Berlijnse Muur

Op de avond van 9 november 1989 deed regeringswoordvoerder Günter Chabowski op een persconferentie achteloos mededeling over een nieuwe reisregeling voor DDR-burgers. Dit had onbedoeld immense gevolgen. Die avond stroomden duizenden Oost-Berlijners door de tot dan toe ondoordringbare Muur naar West-Berlijn. De Berlijnse Muur scheidde West- en Oost-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989. Het is een van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog en de Duitse tweedeling. Wat zijn de cijfers die horen bij deze 28 jaar durende opsplitsing?

KOUDE OORLOG  • BERLIJN • DUITSLAND • SOVIET UNIE
Fall of the Berlin Wall⁠

Tachtigjarige Oorlog

Eind 16e eeuw komen Nederlandse onderdanen in opstand tegen het Spaanse gezag van Koning Philip II. Wat begint met ontevredenheid van een minderheid groeit uit tot een oorlog die meer dan een mensenleven zal gaan duren. Onder leiding van Prins Willem van Oranje barst overal in de Lage Landen de strijd los. In 2018 is het precies 450 Jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Een mooie aanleiding voor Historgraphic om in het ontstaan van onze vaderlandse geschiedenis te duiken. De uitkomst is een infographic met hierin de hoofdfiguren, de aanloop en hoofdpunten.

TACHTIGJARIGE OORLOG • NEDERLAND • SPANJE

Meer informatie: Historiek

Bouw Berlijnse Muur

Het eind van de Tweede Wereldoorlog heeft het begin van de Koude Oorlog ingeluid. Nadat Duitsland capituleerde kregen de geallieerde machten het (tijdelijk) voor het zeggen in het voormalige Derde Rijk. Dit betekende dat ook de macht in de toenmalige hoofdstad Berlijn (gelegen in het Russische bezettingszone) verdeeld werd. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie kregen ieder een deel van Berlijn toegewezen. Een periode van grote spanningen tussen de Communistische wereld en het Westen breekt aan. Tussen 1949 en 1961 verlaten zo’n 2,6 miljoen mensen de DDR en Oost-Berlijn. Voor de economie in de DDR zijn de vluchtende burgers een groot probleem. Een groot deel van de vluchtende burgers bestaat namelijk uit hoogopgeleide jonge mensen. De Russen besluiten in 1961 dat de leegloop van de DDR definitief tot een eind moet komen. In de nacht van 12 op 13 augustus werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur. In enkele weken tijd werd een zwaarbewaakte betonnen hindernis met prikkeldraad opgeworpen rondom West-Berlijn. Grenswachten krijgen het bevel te schieten op personen die over de muur naar West-Berlijn proberen te vluchten. De Berlijnse Muur was bijna dertig jaar het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. Hoe kon het zo ver komen?

KOUDE OORLOG • BERLIJN • DUITSLAND • SOVIET UNIE
Berlijnse Muur

Meer informatie: Berlijn Blog

Blitzkrieg

De Blitzkrieg was een Duitse bombardement campagne tegen Groot-Brittannië van september 1940 en duurde tot mei 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 43.000 burgers werden gedood door Luftwaffe-bombardementen tijdens de oorlog, bijna de helft in de hoofdstad Londen. Ook de geallieerden gingen – vanaf 1942 – als reactie over tot grootscheepse bombardementen (Moral Bombing) op Duitse steden. Welke werden het zwaarst getroffen? Historgraphic zocht het uit.

TWEEDE WERELDOORLOG • BOMBARDEMENT • 1940 • EUROPA

Meer informatie: warhistoryonline.com

Vergeten bombardement

Rotterdam wordt in totaal ruim 100 keer gebombardeerd en er vallen meer dan 1300 doden. Op 31 maart 1943 wordt de dichtbevolkte woonwijk in Rotterdam-West door bommen grotendeels verwoest. Dit bombardement is ná het bombardement van 14 mei 1940 het grootste bombardement uit de Rotterdamse geschiedenis. Dit zogenoemde ‘Vergeten Bombardement’ is uitgevoerd door Amerikaanse vliegtuigen. Het doelwit was het havengebied van Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Met in het bijzonder de Schiedamse scheepswerf Wilton-Feijenoord, waar onderdelen voor Duitse onderzeeërs werden geproduceerd. Om de Duitsers te verzwakken wilden de geallieerden hun oorlogsindustrie vernietigen. In plaats daarvan kwamen de bommen een paar kilometer verderop terecht.

TWEEDE WERELDOORLOG • BOMBARDEMENT • 1940 • ROTTERDAM

Meer informatie: Stadsarchief Rotterdam

Bombardement op Rotterdam

In het jaar dat de stad zijn 600-jarig bestaan zou vieren vernietigt een Duits bombardement in nog geen kwartier tijd het centrum van Rotterdam. Duitse bommen maken een einde aan de historische binnenstad. Nederland capituleert. Bang dat de Duitsers hetzelfde gaan doen bij steden als Amsterdam en Utrecht. Als liefhebber van de stad Rotterdam, was Historgraphic benieuwd naar de cijfers achter deze gebeurtenis die de loop van de geschiedenis ingrijpend heeft bepaald.

TWEEDE WERELDOORLOG • BOMBARDEMENT • 1940 • ROTTERDAM

Meer informatie: Brandgrens